W domu cenię sobie prostotę i szybkość wykonania, dlatego przepis na owsiane ciasteczka bez mąki, jajek, masła i cukru, uważam za jeden z lepszych, który powtarza się w mojej kuchni.
Do rzeczy:
- 3 banany (dojrzałe)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 6 łyżek żurawiny
- zapach migdałowy
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni termoobieg.
- Banana i żurawinę (tak, żeby płatki skleiły się z bananem) blendujemy/mieszamy.
- Następnie na koniec dorzucamy żurawinę i aromat migdałowy.
- Szykujemy blachę i wykladamy naszą owsianą masę na papier do pieczenia na grubość około 2-3 cm.
- Następnie (jesli piekarnik się już nagrzał) wkladamy naszą masę do piekarnika i pieczemy około 10-15 min na złoty kolor.
- Po wyciągnięciu upieczonej masy kroimy ją na małe batony – mozna tez wycignac papier do pieczenia i ciasto polozyc na stolnicy lub blacie zeby doszło.
- Z całości wychodzi około 12-16 batonów w zależności kto jakie duże lubi 🙂
Smacznego!