Tel +48 792 705 051

ul. Marcelińska 96c/216, Poznań

Gdzie żywienie ma znaczenie?

Dietetyka kojarzymy zazwyczaj tylko z odchudzaniem natomiast odpowiednia dieta jest również elementem leczenia pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi. Zastanawiacie się jakimi? Gdzie dieta i żywienie mają znaczenie?

  • dieta po zabiegach chirurgicznych np. po cholecystektomii (wycięcie pęcherzyka żołciowego), resekcji jelita z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna, colitis ulcerosa, ESG, SG
  • dieta w przypadłościach gastroenterologicznych tak jak: refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy, SIBO, uchyłki jelita,
  • dieta w chorobach autoimmunologicznych np. ZZSK, celiakia, łuszczyca, cukrzyca typu 1, Hashimoto
  • dieta w chorobach reumatologicznych np. RZS,
  • dieta w chorobach metabolicznych : otyłość, zespół metaboliczny, cukrzyca typu 2
  • dieta w chorobach onkologicznych – głównie jako wspomaganie chemioterapii i łagodzenie jej skutków ubocznych
  • dieta w chorobach neurodegeneracyjnych np. choroba Alzhaimera
  • dieta w chorobach endokrynologicznych np. niedoczynność i nadczynność tarczycy, insulinoopornośc, PCOS
  • dieta zmniejszająca ilość napadów migrenowych

Dodatkowo – istotne jest aby produkty z diety nie wchodziły w interakcje ze stosowanymi lekami. Większość osób zdaje sobie sprawę aby nie popijać leków sokiem grejpfrutowym czy preparatów żelaza herbatą, natomiast mało kto wie, że przy niektórych antybiotykach nie powinno się na czas leczenia pić mleka ze względu na zmniejszone wchłanianie substancji czynnej leku.

Internet jest źródłem wielu niesprawdzonych informacji stąd warto zasięgnąć porady specjalisty. Przykładem może być wprowadzenie diety bezglutenowej pomimo braku wskazań. Dieta bezglutenowa ma tylko zastosowanie w  celiakii, nieceliakalnej wrażliwości na gluten oraz alergii na pszenicę.