Tel +48 792 705 051

ul. Marcelińska 96c/216, Poznań

Ciasteczka bez mąki, cukru i jajek?

W domu cenię sobie prostotę i szybkość wykonania, dlatego przepis na owsiane ciasteczka bez mąki, jajek, masła i cukru, uważam za jeden z lepszych, który powtarza się w mojej kuchni.

Do rzeczy:

  • 3 banany (dojrzałe)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 6 łyżek żurawiny
  • zapach migdałowy

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni termoobieg.

  1. Banana i żurawinę (tak, żeby płatki skleiły się z bananem) blendujemy/mieszamy.
  2. Następnie na koniec dorzucamy żurawinę i aromat migdałowy.
  3. Szykujemy blachę i wykladamy naszą owsianą masę na papier do pieczenia na grubość około 2-3 cm.
  4. Następnie (jesli piekarnik się już nagrzał) wkladamy naszą masę do piekarnika i pieczemy około 10-15 min na złoty kolor.
  5. Po wyciągnięciu upieczonej masy kroimy ją na małe batony – mozna tez wycignac papier do pieczenia i ciasto polozyc na stolnicy lub blacie zeby doszło.
  6. Z całości wychodzi około 12-16 batonów w zależności kto jakie duże lubi 🙂

Smacznego!

Następny