Kto i dlaczego powinien włączyć do diety buraki?
Pierwsze wzmianki dotyczące buraka czerwonego pojawiają się w pismach greckich około 420 r. p. n.e. Uprawa beta vulgaris stopniowo się rozprzestrzeniała, by do końca XV wieku objąć cały obszar Europy. Obecnie na terenie tego kontynentu uprawianych jest 120 mln ton buraków rocznie.
Przy ocenie wartości odżywczej tego warzywa zwraca się uwagę na wysoką zawartość potasu, która wynosi 348mg na 100g produktu, oraz żelaza, wynosząca 1,7mg na 100g produktu. Średni burak ma 250g – dostarcza więc 870 mg potasu, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek u dorosłych. Jeśli chodzi o zawartość żelaza, jest to 4,25 mg, co stanowi dobry
dodatek do codziennej diety u wegetarian. Warto pamiętać, że osoby na diecie jarskiej mają o 80% większe zapotrzebowanie na ten składnik mineralny w porównaniu do osób na diecie mięsnej.
Beta vulgaris jest istotny ze względu na wysoką zawartość betainy, która wykazuje właściwości
antynowotworowe. Jest również pomocny w zwiększeniu koncentracji – badania opublikowane na łamach Appetite wykazały, że picie soku z buraka w ilości 450 ml, o zawartości 5,5mmol/l azotanów, wpływało na zwiększenie kognitywnych zdolności.
Kto szczególnie powinien włączyć to warzywo do diety?
-osoby chorujące na niedokrwistość mikrocytarną – czyli tę wynikającą z niedoboru żelaza,
-kobiety w ciąży – zapotrzebowanie na ten pierwiastek zwiększa się w ciąży o połowę,
-osoby stosujące dietę wegetariańską.
Anna-Maria Borucka