Tel +48 792 705 051

ul. Marcelińska 96c/216, Poznań

Bakłażan z suszoną żurawiną, daktylami i ciecierzycą.

Szybki i dwugarnkowy przepis dla całej rodziny lub na dwa dni dla 2 osób:)

1. Bakłażana umyć i pokroić. Całość wrzucić do garnka i gotować w pomidorach z puszki.
2. Cebulę poszatkować i smażyć na oleju na patelni. Należy dodać żurawinę, daktyle oraz 3 łyżeczki ksylitolu. Nastawić w tym czasie ryż i gotować wg instrukcji na opakowaniu.
3. Gdy bakłażany będą miękkie, należy przełożyć je do cebuli i dalej podsmażać.
Calość mieszać i dodać 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki sosu sojowego.
4. Na sam koniec należy dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i wszystko razem wymieszać.
5. Do ugotowanego ryżu należy dodać 1/2 łyżkę kurkumy i wymieszać.
6. Z resztki sosu pomidorowego można zrobić sos z dodatkiem 4 kawałkow bakłażana i 2 łyżeczek ciecierzycy oraz kawałka sera koziego. Idealny do makaronu.

 

 

Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji to:
-438 kcal, 11g białka, 12.7g tłuszczu, 65.7 g węglowodanów,
-50% dobowego zapotrzebowania na foliany
-50% dobowego zapotrzebowania na witaminę B1 ( dla kobiet)
-1g NKT
-stosunek kwasów tłuszczowych omega 3:6 jest jak 1:3,8