umówienie wizyty - przez formularz online znajdujący się na dole strony. Wizyty przy umawianiu są od razu płatne, rachunek otrzymują Państwo na wizycie.

ul. Marcelińska 96b/208, Poznań

Jak jeść w Święta i nie wypaść z rytmu dbania o sylwetkę?

Szanowni Państwo,

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, pragnę złożyć najserdeczniesze życzenia pełne radości oraz ciepła. Niech ten czas będzie dla Państwa chwilą zatrzymania oraz odpoczynku. Życzę, aby kolejny rok był równie dobry jak 2017 oraz obfitował w kolejne sukcesy (nie tylko dietetyczne).

Jak jeść w święta i się dobrze czuć?

Święta Bożego Narodzenia, to czas w którym zbieramy się przy stole by wspólnie z naszą Rodziną i przyjaciólmi, podzielic się opłatkiem oraz najzwyczajniej pobyć w swoim towarzystwie, przytulić się do babci czy pograć w gry planszowe z dziećmi. Niektórzy z nas z lękiem patrzą na perspektywę wspólnych posiłków. Jak w takim razie nie przytyć przez święta? Oto kilka zasad, które nie zaburzą  procesu odchudzania się oraz dbania o sylwetkę.

  1. Zasada 5 posiłków dziennie – często jest tak, że jemy wspólne obfite śniadanie oraz obiad z Rodziną. Nie zapominajmy, że nasz żołądek był przyzwyczajony do mniejszych ilości, które były wcześniej podawane częściej. Zmiana trybu na mniej posiłków,
    ale o większej objetości, może spowodować objawy dyspeptyczne takie jak ból brzucha, zgagę, uczucie pelności po posiłku i wzdęcia.
  2. Pij wodę! Nie rezygnuj z niej na rzecz kompotu z suszu czy wina. Pamiętaj, aby wypijać przynajniej ½ szklanki na godzinę! Jeśli będziemy przestrzegać zasad 5 posiłków oraz picia wody – kompot suszu nie będzie już aż tak potrzebny 🙂
  3. Staraj się, aby podstawą Twoich świąt były ryby oraz warzywa. W naszych domach mamy różne potrawy np. karp po żydowsku, ryba po grecku czy zwykły karp w galarecie. Starajmy się postawić przede wszystkim na ryby gotowane lub duszone z warzywami.
  4. Pierogi – w miare możliwości wybieraj gotowane zamiast smażonych. Dobrym pomysłem może być zrezygnowanie z polewania ich cebulką z „tłuszczykiem”. Różnica między gotowanym a smażonym pierogiem? Tyle ile dodamy tłuszczu do smażenia.
  5. Jeśli zabielasz zupy takie jak grzybowa czy rybna, postaraj się dodać jogurtu do 2 %
    a nie śmietany.
  6. Po każdym posiłku w miarę możliwości przejdź się na spacer. Ta zasada dotyczy szczególnie osób z cukrzycą typu 1,2, insulinoopornością oraz nadciśnieniem. Postaraj się aby między kolacją wigilijną a ciastem po niej była minimum 30 minutowa przerwa – w tym czasie można posprzątać dokładnie stół czy pobawić się z młodszymi. Zobaczycie, że ciasto po takim czasie nie będzie już tak kuszące jak od razu po kolacji.
  7. Warto ustalić sobie limit na posiłek – np. do 4 pierogów, 1 ryby i 2 łyżek kapusty. Zabezpieczy nas to przed namiernym jedzeniem dzięki czemu kolejne 4 pierogi będzie mozna zjeść na kolejny posiłek bez wyrzutów sumienia.
    Nie zapominajmy, że uczucie sytości przychodzi dopiero po 20 a nawet 30 minutach.