Tel +48 792 705 051

ul. Marcelińska 96c/216, Poznań

Dzień kobiet #dbamosiebie cz. II

#dbamosiebie2018 to hasło, które zostało wymyślone przeze mnie w celu pokazania istoty żywienia jako dbania o siebie w kontekście zmniejszania ryzyka zachorowania na różne choroby.

Chciałabym, aby Dzień Kobiet w 2018 roku był zwróceniem uwagi na znaczenie żywienia w profilaktyce chorób onkologicznych, układu krążenia oraz chorób metabolicznych. Nasze wspólne wydarzenie będzie również wskazaniem drogi, jak za pomocą odpowiednich produktów spowolnić proces starzenia się. To wydarzenie jest dedykowane kobietom jednak chciałabym, aby Wasi mężowie czy partnerzy również zgłębiali wiedzę jak o Was mogą zadbać:)

Poniżej II część kilku wiadomości dlaczego żywienie ma znaczenie.

#6 Aronia (łac. Aronia melanocarpa) jest owocem, który ma właściwości przeciwutleniające. Co to znaczy? W wyniku wielu czynników m.in. stres, palenie papierosów, nieodpowiednia dieta – powstają wolne rodniki, które uszkadzają nasze DNA. Ważne jest więc, żeby było ich jak najmniej. Na pomoc idą m.in. owoce bogate w przeciwutleniacze, antyoksydanty np. aronia. Pomimo ciężkiego i cierpkiego smaku zawierają w sobie wiele bioaktywnych składników takich jak: epikatechiny, flawonole czy flawanole które mają działanie zmniejszające ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Należy podkreślić, że aronia również zmniejsza wartości ciśnienia tętniczego.
 
Gdzie można kupić? Polecam Aroniowe Pole
 
#dbamosiebie2018
Żródło:
Jurikova T, Mlcek J, Skrovankova S, Sumczynski D, Sochor J, Hlavacova I, Snopek L, Orsavova J. Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases. Molecules. 2017 Jun 7;22(6)

#7 Czy wiesz, że #nadwaga i #otyłość zwiększają ryzyko nowotworów piersi, trzonu macicy, okrężnicy i pęcherza moczowego ( u kobiet) oraz wątroby i chłoniaków nieziarniczych ( u mężczyzn)?

Jeśli masz ochotę poczytać więcej na ten temat, zapraszam do zapoznania się z artykułem napisanym przez Pana Pawła Jaworskiego pod kierunkiem Pana Prof.dr hab.med. Wiesława Tarnowskiego

#dbamosiebie2018

 

 

#8 Dieta, która zawiera dużo #błonnika pokarmowego (znajdujący się m.in w owocach i warzywach) zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? Wystarczy pozamieniać produkty!

Zamiast białego ryżu  wybierz brązowy
Zamiast kaszy jaglanej – kaszę gryczaną ( ma prawie 2 razy więcej błonnika pokarmowego) PRZEPIS
Zamiast białej bułki – wersje razową
Zamiast płatków kukurydzianych – płatki owsiane górskie np. z tego przepisu
Zamiast ciastka – baton muesli – zrobiony  w domu

#dbamosiebie2018

Żródło: Kunzmann AT, Coleman HG, Huang W-Y, Kitahara CM, Cantwell MM, Berndt SI. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer and incident and recurrent adenoma in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2015;102(4):881-890. doi:10.3945/ajcn.115.113282.

#9 Zamień sobie! Często słyszę od pacjentów : „było tyle imprez, spotkań rodzinnych czy ze znajomymi”. Warto jednak zamiast przekąsek w postaci gotowych chipsów, paluszków czy słodyczy zaproponowac gościom ZAMIANĘ.

Zamiast chipsów z paczki – chipsy z jarmużu lub batatów,
Zamiast paluszków słonych – paluszki z papryki, ogorka i marchewki z jogurtowo czosnkowym sosem
Zamiast pizzy z duża ilością sera – makaron alio olio na oliwie z oliwek z czosnkiem i pietruszką
Zamiast napojów gazowanych – sok wyciskany z pomarańczy
Zamiast piątek kawy – zielona herbata
Zamiast smażonego steka – ryba na parze z warzywami

Zadbaj o siebie i Twoich bliskich. Zamień swoje jedzenie na lepsze.

 

Zachęcam do zapoznania się jeszcze z kilkoma zdrowymi przepisami:
-na śniadanie: https://amborucka.wordpress.com/2017/01/09/orzechowa-owsianka/
-na drugie śniadanie https://amborucka.wordpress.com/2016/03/09/salatka-z-burakiem 

-na obiad: https://amborucka.wordpress.com/2016/03/23/krem-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow/  

-na podwieczorek: https://amborucka.wordpress.com/2017/01/12/jaglanex-z-musem-malinowym/

– na kolację: https://amborucka.wordpress.com/2017/01/31/rozgrzewajacy-dahl-z-zielonej-soczewicy/