Tel +48 792 705 051

ul. Marcelińska 96c/216, Poznań

Masz 12 minut. Musisz coś zjeść na lunch. Co robisz?

Odpowiedź na to pytanie jest krótka – Szakszuka. Danie oparte o nasiona roślin strączkowych, pomidory i jarmuż. Wszystko oczywiście w towarzystwie odrobiny oliwy, czosnku i najważniejszego jajka.

Składniki/2 porcje:

  • 1 puszka krojonych pomidorów (240g)
  • 2 garście jarmużu (40g) – resztę paczki można użyć do koktajlu owocowo-warzywnego lub pasty z nerkowcami
  • 9 łyżek ciecierzycy ugotowanej (60g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (12ml)
  • 1 łyżka oliwy (12ml)
  • 1 łyżeczka cukru (10g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka kurze (110g)
  • 3 łyzki pokrojonego szczypiorku lub 3 łyżki pietruszki
  • przyprawy – kurkuma, wędzona papryka, słodka papryka, pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek który był pokrojony w kosteczkę.
  2. Dodajemy pomidory z puszki i całość podsmażamy na wolnym ogniu.
  3. Do pomidorów dodajemy opukłunamy jarmuż – może się Wam wydać, że będzie go dużo ale zaraz zniknie w pomidorach.
  4. Całość dusimy okolo 5 min i dodajemy przyprawy – oprocz soli i pieprzu.
  5. Dodajemy ciecierzycę i mieszamy. Czekamy około 1 min i wpijamy jajka. Całość przykrywamy i czekamy aż jajko się zetnie.
  6. Podajemy w patelnii lub na talerzu – mozna skropić odrobiną oliwy i dodać pieprzu, soli oraz pokrojonego szczypiorku lub pietruszki – jak to woli.

Wartość odżywcza i energetyczna na 1 porcje/304 g:

350  kcal, 18g tłuszczu, 25g węglowodanów, 10g błonnika ; 701 mg potasu, 5 mg żelaza, 144 mg wapnia.

Smacznego,

Anna-Maria