URLOP MACIERZYŃSKI od 15.10.2024 - daty mozliwych wizyt online będą dostępne w kalendarzu od stycznia 2025

ul. Marcelińska 96b/208, Poznań

Dzień kobiet – #dbamosiebie cz. I

Szanowni Państwo,

dla tych, którzy nie mieli możliwości dołączyć do wydarzenia na facebooku postanowiłam zebrać wszystkie informacje w jednym artykule. Cała akcja miała na celu zwrócenie uwagi w jaki sposób żywienie ma znaczenie i jakimi produktami możemy się wspomóc, żeby przeciwdziałać chorobom układu krążenia, nowotworom czy chorobom metabolicznym. Dieta jest jednym z wielu czynników, które mają wpływ na zwiększenie zachorowania na wyżej wymienione problemy zdrowotne. Zdajemy sobie sprawę, że dodanie brokulów, winogron czy orzechów nie zmieni ryzyka jesli nie podejmiemy równiez aktywności fizycznej, przestaniemy palić papierosy czy pić w nadmiarze alkohol.  Warto również spojrzeć na swoją dietę pod kątem holistycznym, tak aby zapewniała odpowiednią ilość składników odżywczych i była dopasowana indywidualnie do potrzeb pacjenta.

#1 W które produkty warto zainwestować w swojej diecie? Na początek #winogrona

Dane epidemiologiczne wskazują na korelację między spożywanie winogron a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na niektóre typy nowotworów oraz chorób układu krążenia. Badania metodą in vitro oraz in vivo wskazały, że winogrona mają silne działanie antyoksydacyjne, hamują proliferację czyli mnożenie się komórek nowotworowych oraz hamują agregację płytek krwi czyli ich zlepianie.

Zainwestuj w winogrona.

#dbamosiebie2018

Żródło: Yang J, Xiao YY. Grape phytochemicals and associated health benefits. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(11):1202-25. doi: 10.1080/10408398.2012.692408

 

#2 Kto by pomyślał, że #brokuły oprócz wspaniałego wyglądu pełnią również rolę prozdrowotną?

Sulforafan zawarty w brokule wykazuje działanie przeciwnowotworowe na różnych etapach procesu kancerogenezy. Bierze udział m.in. w zmniejszeniu ryzyka zmian DNA przez usuwanie czynników mutagennych oraz genotoksycznych.

Zakup brokuła! Do obiadu! 
#dbamosiebie2018

Żródło: Tomczyk J, Olejnik A.; Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych. Postepy Hig Med Dosw, 2010; 64: 590-603 e-ISSN 1732-2693

 

 

#3 Czy wiesz, że woda jest niezbędna w trawieniu pokarmów, wchłanianiu składników odżywczych oraz wydalaniu produktów metabolizmu i toksyn?

➡️odwodnienie rzędu 1 % może być przyczyną obniżeniem wydolności fizycznej oraz pogorszeniem termoregulacji,
➡️odwodnienie rzędu 4 % może być przyczyną zaburzeń koncentracji, bólu głowy, senności, większym spadkiem wydolności fizycznej
➡️odwodnienie rzędu 8 % może być przyczyną zgonu

 

 

 

 

#4 #Burak czerwony (łac.beta vulgaris) wyróżnia się wysoką zawartością antyoksydantów, przez co został zaliczony do dziesięciu warzyw o najwyższym poziomie antyoksydacyjnym . W badaniu opublikowanym na łamach Journal of Functional Foods w 2011 roku analizowano całkowitą pojemność antyoksydacyjną oraz zawartość polifenoli w 70 ml soku z buraka. Wykazano, że  antyoksydanty pochodzące z soku z  beta vulgaris wykazują większą biodostępność niż z innych soków .Ze względu na wysoką zawartość betainy, burak czerwony wykazuje właściwości antynowotworowe . Obiecujące wyniki badań wykazujące dobroczynny wpływ tego warzywa na zdrowie człowieka sugerują, że beta vulgaris może być zakwalifikowany do żywności funkcjonalnej .

Żródło:

Szalaty M., Znaczenie fizjologiczne i biodostępność betacyjanin. Postępy Fitoterapii, 2008  ;
Wooton-Beard., Peter C., Lisa Ryan., A beetroot juice shot is significant and convenient source of bioaccesible antioxidants. Journal of Functional Foods, 2011

Ninfali P. Angelino D., Nutritional and functional potential of beta vulgaris cicla and rubra. Fitoterapia, 20133 vol.89, 188-199                          Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M.: Antyoksydanty a reaktywne formy  tlenu. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIII, 2010, 1, str. 9–14

#5 Właściwości zdrowotne #orzechów zawdzięcza się przede wszystkim wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a w tym odpowiedniemu stosunkowi kwasów omega 3  do kwasów omega 6. Kwasy omega 3 mają działanie głównie przeciwzapalne Stanowią również prekursor eikozanoidów, które mają działanie m.in. zmniejszające agregację (zlepianie się) płytek krwi.  Warto zaważyć, że orzech orzechowi nie równy –np. orzech wloski ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ciekawostką jest, że najbardziej kalorycznym jest orzech macadamia natomiast najwięcej węglowodanów mają nerkowce.
 
 
Żródło: Hayes D, Angove MJ, Tucci J, Dennis C. Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jun 10;56(8):1231-41. doi: 10.1080/10408398.2012.760516.