Odpowiedź na to pytanie jest krótka – Szakszuka. Danie oparte o nasiona roślin strączkowych, pomidory i jarmuż. Wszystko oczywiście w towarzystwie odrobiny oliwy, czosnku i najważniejszego jajka.
Składniki/2 porcje:
- 1 puszka krojonych pomidorów (240g)
- 2 garście jarmużu (40g) – resztę paczki można użyć do koktajlu owocowo-warzywnego lub pasty z nerkowcami
- 9 łyżek ciecierzycy ugotowanej (60g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (12ml)
- 1 łyżka oliwy (12ml)
- 1 łyżeczka cukru (10g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka kurze (110g)
- 3 łyzki pokrojonego szczypiorku lub 3 łyżki pietruszki
- przyprawy – kurkuma, wędzona papryka, słodka papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
- Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek który był pokrojony w kosteczkę.
- Dodajemy pomidory z puszki i całość podsmażamy na wolnym ogniu.
- Do pomidorów dodajemy opukłunamy jarmuż – może się Wam wydać, że będzie go dużo ale zaraz zniknie w pomidorach.
- Całość dusimy okolo 5 min i dodajemy przyprawy – oprocz soli i pieprzu.
- Dodajemy ciecierzycę i mieszamy. Czekamy około 1 min i wpijamy jajka. Całość przykrywamy i czekamy aż jajko się zetnie.
- Podajemy w patelnii lub na talerzu – mozna skropić odrobiną oliwy i dodać pieprzu, soli oraz pokrojonego szczypiorku lub pietruszki – jak to woli.
Wartość odżywcza i energetyczna na 1 porcje/304 g:
350 kcal, 18g tłuszczu, 25g węglowodanów, 10g błonnika ; 701 mg potasu, 5 mg żelaza, 144 mg wapnia.
Smacznego,
Anna-Maria