kontakt@amborucka.pl Gabinet do listopada 2020 będzie zamknięty.

ul. Marcelińska 96b/208, Poznań

Artykuły

Zadaniem dietetyka sportowego jest m.in ocena stanu odżywienia, przygotowanie strategii żywieniowej czy protokołów suplementacyjnych ale również aktualny stan wiedzy na temat środków zakazanych przez światową agencję antydopingową (WADA). W tym roku, na liście środków zabronionych wpisano 1,3-Dimethybulylaminę, która zawarta jest w popularnych suplementach pod nazwą DMBA, AMP-HCL.  Zmianie uległy również zasady […]
Czytaj dalej
1.To ta okropna tyramina! Pierwsze wzmianki na temat zależności pomiędzy migreną a tyraminą dostrzegła dr Hannigton w 1967, która zaobserwowała ból głowy u pacjentów spożywających ser i leczących się na depresję lekami z grupy inhibitorów monoaminoksydazy. Enzymy ten (monoaminoksydaza) odpowiedzialny jest za prawidłowy metabolizm tyraminy, która znajduje się m.in. w […]
Czytaj dalej
 W badaniu opublikowanym na łamach #JournalofSportSciences w 2015 roku sprawdzono efekt suplementacji sprzężonego kwasu linolowego (CLA – skład izomery trans-10 cis-12 oraz cis-9 trans-11 w proporcji 50:50) na resyntezę glikogenu mięśniowego u ludzi. W eksperymencie brało 12 mężczyzn ( wiek 22.56 ± 0.45), którzy metodą cross over otrzymywali 3.8g CLA/dobę/przez 8 tygodni […]
Czytaj dalej
Piłkarzu! Pij buraka będziesz szybszy! Nyakayiru i wsp. zakwalifikowali do swojego badania 23 piłkarzy w wieku 23 la z 15 letnim doświadczeniem. Zawodnicy otrzymywali sok z buraka lub sok z buraka pozbawiony azotanów w ilości 140 ml o zawartości 800 mg azotanów przez 6 dni z 8 dniową przerwą między […]
Czytaj dalej
We wrześniu 2017 roku miałam przyjemność zostać konsultantem w  szpitalu im. Franciszka Raszei na Oddziale Chirurgii, który jako pierwszy w Polsce przeprowadził operację polegającą na endoskopowej plastyce żołądka u chorych z patologiczną otyłością. W porównaniu do operacji typu Sleeve Gastrectomy, zostawiane jest dno żołądka pacjenta dzięki czemu pokarm ma gdzie […]
Czytaj dalej
Kto i dlaczego powinien włączyć do diety buraki? Pierwsze wzmianki dotyczące buraka czerwonego pojawiają się w pismach greckich około 420 r. p. n.e. Uprawa beta vulgaris stopniowo się rozprzestrzeniała, by do końca XV wieku objąć cały obszar Europy. Obecnie na terenie tego kontynentu uprawianych jest 120 mln ton buraków rocznie. […]
Czytaj dalej
Do głównych składników biochemicznych zawartych w imbirze możemy zaliczyć oleożywicę, olejek eteryczny i surowe włókna. Wśród substancji zawartych w imbirze można znaleźć  m.in β-felandren, kamfen, cyneol, linalol, limonen, geraniol oraz  zingeron, paradole, gingerole czy szogaole. Imbir jako surowy korzeń lub w postaci  kapsułkach polecany jest kobietom w ciąży ponieważ łagodzi nudności […]
Czytaj dalej