Tel +48 792 705 051

ul. Marcelińska 96b/208, Poznań

Artykuły

Bardziej wpis niż artykuł za to  krótki i z biochemicznego punktu widzenia. Czy strategia żywieniowa powinna się zmienić w zależności od wysokości nad poziomem morza? Sportowcy, którzy trenują na wysokościach ( powyżej 3500 m) muszą się liczyć ze zwiększoną PPM ( podstawowa przemiana materii) nawet o 17 %. Dodatkowo, taka […]
Czytaj dalej
Tkanka kostna jest tkanką łączną, która dzięki zawartości w niej soli mineralnych w istocie podstawowej jest twarda, sztywna i wytrzymała. W jej skład wchodzą komórki: osteoblasty (tzw. komórki kościotwórcze), osteocyty (osteoblasty otoczone zmineralizowaną istotą międzykomórkową) i osteoklasty (tzw. komórki kościogubne, odpowiadające za niszczenie kości) oraz istota międzykomórkowa (organiczna i nieorganiczna) […]
Czytaj dalej
Czym jest MFO i jakie ma znaczenie w triathlonie? MFO (ang.maximal fat oxidation) czyli maksymalna oksydacja tłuszczu w gramach na minutę. Z biochemii wiemy, że oksydacja tłuszczu pozwala na dostarczenie około 130 jednostek ATP – napisałam specjalnie około 130 z tego względu, że jest to zależne od kwasu tłuszczowego np. […]
Czytaj dalej
Opisując żywienie młodego piłkarza warto zaznaczyć, że piłka nożna jest dyscypliną zespołową, w której należy podejść indywidualnie do każdego zawodnika uwzględniajacego jego parametry antropometryczne, czas treningowy w sezonie ale przede wszystkim pozycję na której gra. Piłkę nożną charakteryzuje wysiłek o wysokiej intensywności (70-80% V2 max) przeplatany niską intensywnością taką jak […]
Czytaj dalej
W ostatnich 20 latach, na przełomie XX i XXI wieku sporty wytrzymałościowe stały się coraz bardziej popularne. Do tej kategorii sportów zaliczono również triathlon, który po raz pierwszy odbył się 25 kwietnia w 1974 roku w San Diego w Kalifornii. Zainteresowanie tym sportem wzrosło na tyle, że w 2000 roku […]
Czytaj dalej
Nie masz czasu na wizytę w gabinecie? Umów się na konsultację online przez skype’a lub facetime. Jedną z moich pacjentek jest Pani Maria, która obecnie mieszka w Rotterdamie w Holandii. Duża odległość nie była dla nas przeszkodą. Cotygodniowy kontakt poprzez sms czy maila umożliwia nam ciągłą ewaluację procesu żywieniowego. Serdecznie […]
Czytaj dalej
Zadaniem dietetyka sportowego jest m.in ocena stanu odżywienia, przygotowanie strategii żywieniowej czy protokołów suplementacyjnych ale również aktualny stan wiedzy na temat środków zakazanych przez światową agencję antydopingową (WADA). W tym roku, na liście środków zabronionych wpisano 1,3-Dimethybulylaminę, która zawarta jest w popularnych suplementach pod nazwą DMBA, AMP-HCL.  Zmianie uległy również zasady […]
Czytaj dalej
1.To ta okropna tyramina! Pierwsze wzmianki na temat zależności pomiędzy migreną a tyraminą dostrzegła dr Hannigton w 1967, która zaobserwowała ból głowy u pacjentów spożywających ser i leczących się na depresję lekami z grupy inhibitorów monoaminoksydazy. Enzymy ten (monoaminoksydaza) odpowiedzialny jest za prawidłowy metabolizm tyraminy, która znajduje się m.in. w […]
Czytaj dalej
 W badaniu opublikowanym na łamach #JournalofSportSciences w 2015 roku sprawdzono efekt suplementacji sprzężonego kwasu linolowego (CLA – skład izomery trans-10 cis-12 oraz cis-9 trans-11 w proporcji 50:50) na resyntezę glikogenu mięśniowego u ludzi. W eksperymencie brało 12 mężczyzn ( wiek 22.56 ± 0.45), którzy metodą cross over otrzymywali 3.8g CLA/dobę/przez 8 tygodni […]
Czytaj dalej
Piłkarzu! Pij buraka będziesz szybszy! Nyakayiru i wsp. zakwalifikowali do swojego badania 23 piłkarzy w wieku 23 la z 15 letnim doświadczeniem. Zawodnicy otrzymywali sok z buraka lub sok z buraka pozbawiony azotanów w ilości 140 ml o zawartości 800 mg azotanów przez 6 dni z 8 dniową przerwą między […]
Czytaj dalej